Primele căi ferate de pe Lună ar putea deveni realitate în circa zece ani

marți, 07 mai 2024, 14:50
2 MIN
 Primele căi ferate de pe Lună ar putea deveni realitate în circa zece ani

Construirea unei baze permanente pe suprafața Lunii este o realizare de excepție, însă una care vine cu numeroase provocări logistice. Spre exemplu, aceea a transportului de resurse de la un punct la altul. În principiu, ar putea fi folosiste rovere, nu ar fi ceva nou pentru omenire, însă ele nu vor rezolva problemele pe termen lung.

De aceea, NASA este deschisă la orice fel de idei care ar putea oferi o soluție în acest sens. O primă variantă, despre care am relatat deja, ar fi aceea oferită de DARPA, agenție din cadrul Departamentului Apărării al SUA, care a selectat compania Northrop Grumman, un gigant al industriei americane de armament, pentru a construi căile ferate și toate celelalte aspecte care țin de infrastuctura selenară.

Între timp, o nouă propunere, și una cu mari șanse de a avea întâietate este cea denumită FLOAT, proiect elaborat de specialiștii de la NASA Jet Propulsion Laboratory. Ce înseamnă FLOAT? Ei bine, FLOAT este abrevierea de la Flexible Levitation On A Track și, așa cum o spune și numele, este vorba despre o rețea de căi ferate care va folosi levitația pentru transportul diferitelor materiale.

Oricât ar părea că ideea este una mai degrabă SF, o astfel de tehnologie există deja. O folosesc trenurile de mare viteză și se bazează pe levitația indusă de materialele diamagnetice, materiale care sunt respinse de un câmp magnetic.

Partea cea mai interesantă la pistele care urmează si fie amplasate pe Lună (dacă NASA va accepta să dezvolte proiectul) este că ele nu sunt fixe și nu necesită o pregătire îndelungată a terenului pe care vor fi amplasate. Pur și simplu sunt desfășurate direct pe regolit, cu minime pregătiri prealabile, iar roboții care transportă materiale pot levita pe aceste piste între diferite puncte. Citește articolul complet pe hotnews.ro.

Comentarii